Skip to main content

Kako voziti

Uvod

Ovaj standardni operativni postupak (SOP) osmišljen je kako bi vas vodio kako učinkovito i sigurno koristiti Olive sharing moped putem Olive aplikacije. Pruža upute korak po korak kako bi se osiguralo glatko iskustvo bez muke. Slijedeći ovaj SOP, moći ćete maksimalno iskoristiti uslugu dijeljenja mopeda Olive uz pridržavanje svih sigurnosnih smjernica.

Preduvjeti

Prije korištenja Olive sharing mopeda putem Olive aplikacije, svakako ispunite sljedeće preduvjete:

  1. Instalirajte aplikaciju Olive sharing na pametni telefon.
  2. Napravite račun i dovršite postupak registracije.
  3. Potvrdite račun pomoću ponuđenih metoda verifikacije. Morat ćete učitati fotografiju svoje vozačke dozvole i svoj selfie kako bismo bili sigurni da smijete upravljati mopedom u Republici Hrvatskoj.
  4. Provjerite je li pametni telefon povezan s pouzdanom internetskom vezom i je li uključena usluga lokacije oglasa.

Postupak korak po korak

Korak 1: Otvorite aplikaciju Olive Sharing

Pokrenite aplikaciju Olive na svom pametnom telefonu dodirom na ikonu aplikacije.

Korak 2: Prijavite se u aplikaciju

Unesite svoje registrirano korisničko ime i lozinku za prijavu u aplikaciju Olive.

Korak 3: Pronađite najbliži dostupan moped

Aplikacija Olive prikazat će kartu s lokacijama dostupnih mopeda u blizini. Koristite kartu kako biste locirali najbliži dostupni moped.

Korak 4: Rezervirajte moped

Nakon što odaberete željeni moped, dodirnite gumb “Rezerviraj” kako biste ga osigurali za svoju upotrebu. Aplikacija Olive omogućit će mjerač vremena za rezervaciju, naznačujući vrijeme na koje je moped rezerviran isključivo za vas.

Korak 5: Približavanje mopedu

Dok se približavate mopedu, provjerite jesu li Bluetooth i GPS vašeg pametnog telefona uključeni. To će pomoći u lociranju i otključavanju mopeda.

Korak 6: Otključajte moped

Pomoću aplikacije Olive odaberite opciju za otključavanje/pokretanje rezerviranog mopeda. Aplikacija će poslati signal mopedu i automatski ga otključati. Stražnja kutija s dvije kacige također će se otključati.

Korak 7: Pregledajte moped

Prije vožnje provedite brzi pregled mopeda kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju. Provjerite gume, kočnice, svjetla i sve druge važne komponente. Ukoliko uočite bilo kakav problem na mopedu ili oštećenje koje može utjecati na sigurnost vožnje, prijavite to putem aplikacije Olive i odaberite drugi moped.

Korak 8: Nosite zaštitnu opremu

Prije početka vožnje stavite kacigu koja je obavezna i nalazi se u stražnjoj kutiji te bilo koju drugu preporučenu sigurnosnu opremu po vašem izboru. Provjerite je li kaciga pravilno pričvršćena i čvrsto prianja. Jednokratne čepove možete pronaći u stražnjoj kutiji i koristiti ih ako želite. Napomena: sve se kacige čiste, dezinficiraju i osvježavaju svakodnevno kako bi se osigurala maksimalna razina higijene.

Korak 9: Započnite vožnju

Nakon što završite pregled i obučete potrebnu sigurnosnu opremu, možete započeti vožnju guranjem mopeda sa središnjih postolja prema dolje i okretanjem ručice gasa. NAPOMENA: budite oprezni pri pokretanju jer mopedi imaju veliki okretni moment i mogu se brzo kretati.

 Korak 10: Pridržavajte se prometnih pravila i propisa

Tijekom vožnje mopeda strogo se pridržavajte svih prometnih pravila i propisa. Poštujte ograničenja brzine, pravilno signalizirajte i održavajte siguran razmak od drugih vozila.

Korak 11: Parkirajte moped na siguran način

Nakon što stignete na svoje odredište, pronađite određeno parkirno mjesto za moped u žutoj zoni na karti. Možete parkirati i završiti vožnju samo u žutim zonama. Osigurajte da je parkirno mjesto legalno i da ne ometa promet ili kretanje pješaka.

Korak 12: Završite vožnju

Pomoću aplikacije za dijeljenje odaberite opciju za prekid vožnje. Ovo će zaključati moped i dovršiti transakciju. Morat ćete fotografirati skuter prije završetka vožnje kako bismo bili sigurni da ste pravilno parkirali.

Zaključak

Slijedeći ovaj SOP, možete pouzdano i sigurno koristiti Olive sharing moped putem Olive aplikacije. Ne zaboravite uvijek dati prednost sigurnosti, pridržavati se prometnih pravila i poštivati prava drugih sudionika u prometu. Uživajte u pogodnostima i slobodi koju donosi korištenje Olive mopeda!